Toplum devlet eliyle kumara ve günaha teşvik ediliyor
Her sene "Milli Piyango" adı altında oynatılan “yasal kumar”a ilişkin değerlendirmelerde bulunan ilahiyatçılar ve STK yetkilileri, toplumun devlet eliyle kumara ve günaha teşvik edilmesinin kabul edilemez olduğunu söylediler.
Kur’an-ı Kerim’de açıkça yasaklanan kumar, “Milli Piyango” adı altında, her sene özellikle yılbaşı öncesi kent merkezlerinde vatandaşların yoğun olarak kullandıkları güzergâhlardaki cadde ve kaldırımlara kurulan tezgâhlarda yerini almaya başladı.
Miladi yeni yıl yaklaşırken, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de şehir merkezi gibi yerlerde ve vatandaşların yoğun olarak kullandıkları ana cadde üzerindeki kaldırımlar, “Milli Piyango” satıcılarının işgaline uğradı. Hemen her adımda vatandaşın karşısına çıkan piyangocular aracılığıyla toplum, devlet eliyle harama teşvik ediliyor.
Sosyal devlet anlayışı kapsamında görevi kendi halkını korumak ve ifsada yol açacak yolları kapatmak, huzuru ve aile kurumunu koruyacak her türlü tedbiri almak olan devlet, bu görevini yerine getirmek bir yana toplumsal yapıyı bozacak girişimleri kendi eliyle yapıyor. Hiçbir izahı bulunmayan ve adına “milli” denilen şans oyunlarının dinimizce haram olmasına rağmen her yıl bu kumarın devlet eliyle teşvik edilmesi ise kamuoyunun tepkisine yol açıyor.
Konu ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan ilahiyatçılar ve STK yetkilileri, her yıl devlet eliyle halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede "Milli Piyango" adı altında kumar oynatılmasının yanlış olduğunu ve devletin bu yanlıştan dönmesi gerektiğine dikkat çektiler.
Bir emek harcamadan zenginlik hayali kurarak bu tür şans oyunlarına yönelen vatandaşlara da önemli uyarılarda bulunan İlahiyatçılar ve STK yetkilileri, İslam hukuku çerçevesinde kumarın her çeşidinin haram olduğunu vurguladı.
“Milli Piyango” ve benzeri şans oyunlarının kumar olduğunu ve dinimizce haram sayıldığını ifade eden İlahiyatçı Mürşit Cevahir, bu tür şans oyunlarının kumar olduğunu ve kumarın karşılığının ise Kur'an-ı Kerim'de ilgili ayetlerde “şeytanın pis işleri” olarak anıldığını söyledi.
“Bu tür şans oyunlarından uzak durmamız gerekiyor”
Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle kumarın şeytanın birer pis işi olduğunu ve bundan dolayı uzak durulması gerektiğini vurgulayan Cevahir, “Milli piyango’ ve bu gibi şans oyunlarının dinimizde yeri olmadığını ve yasak olduğunu alimlerimiz beyan ediyor. Yüce Rabbimiz de Kur’an-ı Kerim’de Maide suresinin 90’ıncı ayetinde ‘Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar, kısmet çekilen zarlar hep şeytan işi bir pisliktir. Bundan uzak durunuz ki kurtuluşa eresiniz.’ diyor. Ayetin devamında da ‘Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza kin ve düşmanlık tohumu ekmek istiyor.’ deniliyor. Bundan dolayı bizim bu tür şans oyunlarından uzak durmamız gerekiyor.” dedi.
“İçki, kumar ve şans oyunlarının devlet eliyle satılmasını kabul etmemiz mümkün değildir”
Cevahir, “İçki, kumar ve şans oyunlarının devlet eliyle yapılıp satılmasını Müslüman bir ülkede kabul etmemiz mümkün değildir” diyerek, “Bunların en kısa zamanda toplumumuzdan tedricen kaldırılması gerekiyor. Biz devletimizden bunları bekleriz. Özellikle ‘milli piyango’ diye adına da bir ‘millilik’ takılıp kumar oynatılması toplumun yüzde 50’sine varıncaya kadar aslında devlet eliyle toplumu kumarbaz yapıyoruz, bu kabul edilemez. Yetkililerin buna bir an önce çare bulmaları gerekiyor. Çünkü devlet bir şey yaptığı zaman toplumumuz ‘Bu devlet tarafından onaylandığına göre bunda bir mahsur yoktur ve bilet almak normaldir, herhangi bir haramlığı da yoktur.’ şeklinde anlıyorlar. ‘Milli piyango’nun devlet eliyle oynatılmasından dolayı sanki dinimiz haram kılmıyor şeklinde anlayanlar var. Onun için devlete bu anlamda daha büyük sorumluluklar düşüyor.” ifadelerini kullandı.
“Milli Piyango gibi her türlü şans oyunlarından uzak durulmalıdır”
“Milli Piyango” gibi her türlü şans oyunlarından uzak durulması gerektiğini ifade eden Cevahir, şunları söyledi:
“Böyle toplumumuzu ezen, sömüren, insanların bedavadan para kazanmasına sebep olan, kısa yoldan alın teri olmadan, bir emek vermeden, çaba harcamadan ve katkı sunmadan elde ettikleri kazançların zaten çoğu haramdır ve kumara geçiyor. Dinimizde normal ve helal para kazanma yolları bu değildir. Yüce Rabbimiz ‘mallarınızı batıl yollarla yemeyiniz’ diyor. Yani haram olan yollarla ve dinimizin yasak ettikleriyle, faiz, içki kumar, domuz etiyle, şans oyunları ve ‘milli piyango’ ile helal paralarınızı haram yapmayın. Hatta bazıları ‘Bana çıkarsa cami, huzurevi ve Kur'an kursu yaptıracağım.’ diyor. Haram olan parayla cami, huzurevi ve Kur'an kursu da yaptırsa ondan bir sevap gelmez. Böyle bir yola girilmemesi lazım. ” uyarısında bulundu.
Cevahir, “Her ne kadar biz bunu iyi niyetlerle yapsak bile yine Maide suresinin üçüncü ayetinde bu tür şans oyunları ile rızık aramalar cahiliye devrinde de yapılıyordu. ‘Fal okları ile rızık, kısmet aramanızda size haram kılınmıştır’ deniliyor. Günümüzde ‘şans oyunlarıyla kısmet aramanız, zengin olmanız, rızık talep etmeniz size haram kılınmıştır’ denilmiş oluyor. Yani her halükarda bu şeytanın amellerindendir. Şeytanın amelleri de pislikten başka bir şey değildir. Bir Müslüman’a yakışan uzak durmaktır.” diye konuştu.
“Emek vermeden kazanmanın inancımızda yeri yok”
Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Ekrem Kaplan, kapitalizmin insanlara dayatmış olduğu oyunlardan biri olan “Milli Piyango”nun dinimizce haram kılındığını ve bir kumar olduğunu vurguladı.
Kaplan, Kur’an-ı Kerim’de açıkça yasaklanan kumarın “Milli Piyango” adı altında oynatılmasının doğru olmadığını belirterek, “Malumunuz yeni bir yıla girmek, bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Mümin kişi ölüm gelmeden önce muhasebesini yapan ve her gün Allah için ne yaptığını sorgulayan kişi olması gerekirken, geçmiş bir yıla ‘Allah için ne yaptım?’ gözüyle bakması gerekirken maalesef devletin eliyle de yine reklamlarla ‘milli piyango’ denen bu kumar illeti halkı Müslüman olan bu toplumun aklına ve önüne serilmiştir. Daha önce biz sağ ve sol hükümetler, muhafazakar hükümetler ve ‘bu hükümetlerin içindeki en muhafazakarıyız’ diyen hükümet dahi geldi. Ama maalesef ‘milli piyangoyu’ daha da cazip hale getirerek insanları daha çok kumara teşvik ediyor. Bu gerçekten büyük bir sıkıntıdır.” şeklinde konuştu.
“Kumarın süslenerek devlet tarafından cazip hale getirilmesi kabul edilemez”
Kaplan, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere birçok alim tarafından da haram olduğu açıklanan “Milli Piyango”nun oynatılması ve bunun da devlet eliyle yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Bunu her yıl dile getiriyoruz. Kur'an-ı Kerim de zaten kumarın haram olduğunu söylüyor. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kumarın haram olduğunu söylüyor, alimler söylüyor. Bu noktada da kesin bir hüküm olan kumarın süslenerek özellikle devlet tarafından cazip hale getirilerek insanların önüne sunulması gerçekten kabul edilebilir değildir. Belki 10-15 yıl öncesine kadar da bu kumar yılda bir kez oynanırken şimdi yılın 12 ayına yayılmış durumda. Bununla beraber yan kolları geliştirilerek insanların daha kolay kumar oynayabileceği ve daha kolay bu bataklığa sürüklenebileceği ortamlar hazırlanıyor.”
“Harama tenezzül etmemek lazım”
İslam dininde kazançta esas olanın çalışarak, emek sarf ederek ve hakkını ödeyerek elde edilen kazanç olduğunu belirten Kaplan, “Halkımız da bilmeli ki; rızkı veren Allah'tır. Helal rızık, alın teriyle kazanılan ve bereketli para dururken bu kolaylığa kaçmak, başkalarının parasını kazanmak için bilet almak da bir Müslüman’ın gerçekten yapacağı iş değildir. Biz Müslüman bir toplum ve Müslüman bireyler olarak ekmeğimizi temiz olanından yememiz gerekiyor. Yani ‘milli piyango’ya tenezzül etmememiz, harama tenezzül etmemek lazım. Bu bilet kime çıkmışsa hayır görmediğini, facialar yaşandığını ve ailelerinin dağıldığını da biz biliyoruz. Çünkü haramdan hiçbir hayır gelmez. Toplumumuz da harama değil de helalinden kazanmaya bakmasalar, harama tenezzül etmeseler en azından belki her yıl reklamını da bu şekilde çoğaltmazlar. Her yıl büyük bir şeymiş gibi her yerde ‘büyük ikramiye’ diye bunun reklamı yapılmamış olur.” diye belirtti.
“Bu sömürü sisteminin artık son bulması lazım”
Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral ise “Milli Piyango” adı altında devletin eliyle hem kumarın hem de haksız kazancın teşvik edildiğini belirterek, bu sömürü sisteminin artık son bulması gerektiğinin altını çizdi.
Piyangonun bir şans oyunu olduğu için haram olduğunu ve adının “milli” olmasının da utanç verici olduğunu belirten Göral, “Yine malumunuz yılbaşı yaklaşmakta. Millette ‘Bu seneki piyango biletini ne yapacağız, nasıl alacağız, kaç liradan alacağız, her çocuğa bir tane bilet mi alacağız? Bu şu çocuğumun şansına’ şeklinde toplumumuzda bu haram olan şey sürekli yapıldığı içinde helalmiş gibi görünmeye başlandı. Böyle sanki ‘milli piyango’ haram değilmiş gibi bir inanç oldu. Bu kesinlikle yanlıştır.” dedi.
“Bu kumarın devlet eliyle yapılmış olması da acı vericidir”
Göral, “İşin acı tarafı ise bu haramın halen devlet tarafından yapılıyor olmasıdır ve bu kumarın devlet eliyle yapılmış olması da ayrıca acı vericidir. Kesinlikle devletin ‘milli piyango’yu devlet eliyle yapma konusunu bırakması gerektiğini tabi bunu özelleştirilmesi de yanlıştır. Tamamen kaldırılması gerektiği kanaatindeyim. Özelleştirilmiş olsa da sonuçta bu iş yine yapılacak. Yine halkımız tarafından haram değilmiş gibi veya kumar değilmiş gibi gösterilecek. Bu resmen bir sömürü sistemidir. Birilerinden alıp toplayıp bir kişiye yüz binlerce insanın emeğini, hakkını alıp sadece bir veya birkaç kişiye vermek bu resmen bir kumardır. Aynı zamanda bir sömürü sistemidir. Her haliyle Allah'ın haram kıldığı bir şeydir. Kesinlikle bunu tasvip etmiyoruz.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.