​"Toplumumuzda çocuk istismarı Avrupa’ya göre yüksek oranda"

​"Toplumumuzda çocuk istismarı Avrupa’ya göre yüksek oranda"

​Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, "Toplumumuzda, toplumsal veriler açısından özellikle çocuk istismarı Avrupa’ya göre yüksek oranda görülmektedir." dedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi ile Kadın Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde "Çocuk İstismarı ve Önleyici Tedbirler" paneli gerçekleştirildi.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen panelin açılış töreninde konuşan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, toplumsal olarak en önemli sorumluluğumuzun iyi bir toplum inşa etmek olduğunu belirterek, toplumun ana merkezinin aile olduğunu söyledi.

Rektör Gür, "Yapılan araştırmalarda genetik kodlamalardan kaynaklı bazı hastalıkları kenarda tutarsak çocukluk yaşta yaşanmış olanlar gelecekte kişinin psikolojini, toplumsal uyumunu ve aynı zamanda da psikopati derecesini belirleyebiliyor. Hekim olarak uğraşı alanlarımdan en önemlisi ağrı. Fibromiyalji olarak bilinen kas romatizması dediğimiz bir hastalık var. Toplumda özellikle stres kökenli çok yaygın bulunuyor. Hemen hemen birçok kadın bireyimiz bu hastalıktan muzdarip. İlginç olan şu ki; özellikle çocuk yaşta geçirilmiş olan psikolojik ve fiziksel travmalar maalesef bu hastalığın tetikleyici rolünü üstleniyor. Çocukluk dönemi yıllar geçmiş ama beyin, hafıza hala onu unutmuyor ve en küçük bir korku fenomeni sürekli o ağrılı uyaranı tetikliyor." dedi.

Toplumumuzda, toplumsal veriler açısından özellikle de çocuk istismarı Avrupa’ya göre yüksek oranda görüldüğüne dikkat çeken Gür, şunları söyledi:

"Avrupa’da, Amerika’da verilen değerlerde çocuk ihmali, çocuk istismarı tamamen ayrıştırılıyor. Bizim toplumumuzda ise bütün veriler aynı kategoriye dahil edilerek ayrımsama yapılmadan büyük oranlar çıkıyor. Dünya verilerinde yüzde 1 ile 10 arasında görülen bir veri analizinde Türkiye’de yüzde 10 ile 50 arasında görülüyor diyorsak burada bir sorun var. O yüzden bizlerin başta olmak üzere yaptığımız araştırmalarda neyi kıstas aldığımızı çok iyi korumamız lazım. Yoksa bizim ortaya koyduğumuz veriler maalesef uluslararası alanda kendi evimizde yanlış algı oluşturmamıza sebep olur."

Çocuk istismarının giderek artan, çoğalan bir habercilikten dolayı toplumda yaygınlaştığını ve normal haberler kategorisinde ele alındığını belirten Prof. Dr. Edibe Sözen de "Çocuk İstismarında Medyanın Rolü" konulu sunumunda şunları belirtti:

"Bugün orta yol dediğimiz ana akım medya dahil olmak üzere inancı ve ideolojisi ne olursa olsun hiç tereddüt etmeden hiçbir ideolojiyle bağdaşmayacak şekilde gerek ensest olaylarını gerek ise çocuk istismar olaylarını çok rahatlıkla verebiliyorlar, haber dağılımı içinde de önemli bir yer tutuyor. Sosyal medya ve medya dünyasına bazı denetimler getirilmesi gerekiyor. İster demokrasi ister insan hakları ister daha farklı değerler olsun denetim olmadan bir toplumda hiçbir şeyi sağlamak mümkün değildir. Toplumsal denetim zayıfladığında bütün her şey çökebiliyor. Sosyal medya için de medya dünyamız içinde bu geçerli."

GAÜN Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Bozdağ ile Prof. Dr. Aysun Baransel Isır, "Çocuk İstismarında Ceza Hukuku" konusunda bir sunum yaptılar.

İLKHA

 








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.