Urfa 10 bin öğretmen açığıyla yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak

Urfa 10 bin öğretmen açığıyla yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak

​2017-2018 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Çoşkun, Şanlıurfa’nın öğretmen açığı konusunda illerin başında geldiğini söyledi.

Şanlıurfa’nın öğretmen açığıyla ilgili bir değerlenmede bulunan Çoşkun, Şanlıurfa’nın 10 bine yakın öğretmen açığıyla yeni eğitim-öğretim yılına başlayacağını söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin daha başarılı olabilmesi için velilere uyarılarda bulunan Çoşkun, yeni okula başlayacak olan minik öğrencilerin sıkıntı çekebileceğini, ailelerin ise bunu olumlu karşılaması gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa'nın eğitimle ilgili olan sorunların başında öğretmen açığının olduğunu ifade eden Çoşkun, "Urfa öğretmen açığının en fazla olan illerin başında geliyor. 10 bine yakın öğretmen açığımız mevcut ve hep bahsettiğimiz, hep gündeme getirdiğimiz ve hep sorun olarak ele aldığımız bir sorundur. Çünkü Urfa’nın kaderi sürekli eğitimde geride kalmak değildir. Urfa’daki çocuklarımızın da zihinsel yapısı, akıllılığı, çabası, gayreti emeği oldukça fazladır. Dolayısıyla bizim isteğimiz ve temennimiz yetkililerden bu öğretmen açığının bir an önce mutlaka kapatılmasıdır." dedi.

Üniversiteyi bitirmiş yaklaşık 400 gencin atanmayı beklediğin söyleyen Çoşkun, bu gençler için istihdam alanın yapılması gerektiğini ve topluma yararlı bir birey olarak kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Şanlıurfa’da okul ihtiyacının yetersiz olduğunu belirten Çoşkun, “Bu son yıllarda özellikle 2000 yılından sonra Urfa’ya bugüne kadar yaklaşık, 13 bin civarında derslik yapıldı. Eskiden 5 bin dersliğimiz vardı. Ve bu Urfa’ya artık yetmiyordu her bir sınıfın mevcut sayısı 100’e ulaşmıştı. Son 5-6 yılda yaklaşık 400 tane okul yapıldı. Hala da yapım aşamasında olan okullar var. Buna rağmen mevcut sayısı 30-40 ve 50’nin üzerinde olan sınıflarımız var. Çünkü Urfa’daki öğrenci sayısı 700 bini bulmaktadır. Biz bir sefer bir çalışma yapmıştık. 42 ilin nüfusundan fazla öğrencimiz var. Dolayısıyla bu öğrencilerimiz bu gençlerimizi en kaliteli bir şekilde yetiştirip mutlaka hem ülkenin menfaati için, hem toplumun menfaati için, hem de kendisini geliştirme adına biz en iyi eğitimi, en kaliteli eğitimi vermemiz gerekir. Bunu vermemiz içinde bu alt yapı sorunlarını mutlaka çözmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü itibariyle İlkokul birinci sınıflar, ortaokul 5'inci sınıflar ve lise birinci sınıfların eğitime başlayacağını söyleyen Çoşkun, okulların daha eğitime hazır olmadığını ve okullara idareci atamalarının yapılmadığı söyledi.

“Urfa’nın kanayan yaralarının arasından bir tanesi de mevsimlik işçi çocuklarıdır” diyen Çoşkun, “Yaklaşık yüz bin civarında öğrencimiz mevsimlik işten dolayı olumsuz olarak etkilenmektedir. Nisan ayında ayrılıyorlar, kasım ayında tekrar eğitim öğretime katılıyorlar. Nerden bakarsanız 4 ay bunlar eğitim öğretimden uzak kalıyorlar. Dolayısıyla bir TEOG sınavında, LYS, LGS, sınavında bunlarda ister istemez Urfa adına o sınavlara girdiği zaman başarı grafiği kendiliğinden düşüyor zaten. O yüzden Urfa sürekli 77-78-79 yani illerin son sıralamasında bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Son olarak ise Çoşkun, velilere şu tavsiyeler de bulundu: “Çocuklar ilkokula başladığı zaman sıkıntı yaşayabilir, uyum sorunu yaşayabilir. Bunu anlayışla karşılamak gerekir. Kendi çocukluğumuzu düşünmemiz gerekir. Çünkü sürekli anne babasıyla beraber olan, aynı ortamı yaşayan bir çocuğun, birden dış ortama açıldığı zaman tabi zorluk görecek okuldan korkacak, ilk kez belki anne babadan ayrı bir ortamda farklı insanlarla kalacak dolayısıyla velilerin bu konuda biraz daha duyarlı, daha olumlu yaklaşmasını tavsiye ediyorum.”

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.