Yüzlerce kişi Şeyh Bubê Türbesi'ni ziyaret etti
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy'de bulunan asırların geleneğini devam ettiren yüzlerce kişi Şeyh Bubê Hazretlerinin türbesini ziyaret etti.
Batman'da Şeyh Bubê (Hazreti Bub) anma etkinliklerine bu yıl da yüzlerce kişi akın etti. Köyde birçok hayvan kesilerek misafirlere ikram edildi.
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Boğazköy (Bagasê) köyünde gerçekleşen türbe ziyaretine yüzlerce kişi katıldı. Türbe ziyaretine gelen yüzlerce kişi, sabah ilk olarak adak edilen birçok hayvan kesilip pişirildi, hazırlanan yemekler ikram edildi.
Etkinlik Molla Hüseyin Barlak tarafından cami hoparlöründe okunan Kürtçe mevlit ile başladı. Etkinliğe Gercüş ilçe Müftüsü Fazıl Saraç, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda halk katıldı.
Türbe ziyareti sonrası bir konuşma yapan Gercüş İlçe Müftüsü Fazıl Saraç, "Bu köyümüzde veliyullahtan birisi yatıyor. 'Allah'ım bunun yüzü suyu hürmetine, ona olan sevgin hürmetine dileklerimizi kabul et' dediğimiz zaman hiçbir sorun yok. Ama gelip de bu türbelerden, yatırlardan bir şeyler istemek, bunlar adına kurban kesmek bizi şirke götürür. 'Şüphesiz biz sana Kevser'i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Asıl soyu kesik olan, senin düşmanındır.' Dolayısıyla Kevser Süresinde kurbanların sadece Allah adına kesileceği belirtilmiş. Söylediğim usullere riayet ederek Gercüş'ümüzde bulunan Seyid Bilal, Seyit Bubi ve diğer türbeleri bu usulde ziyaret etmeye gayret edelim. Gercüş'ümüzdeki bazı türbelerde bir takıp şeyler bağlayarak onlardan medet umuyorlar bu doğru değildir." dedi.
"Türbede yatan zata 'Mala Bubê' deniliyor"
Batman'dan köylerinde bulunan türbeye ziyaret için geldiğini belirten Şehmus Altsoy, "Her yıl bu zamanda türbe ziyaretinde bulunuyoruz. Her yerden ziyarete gelenler oluyor. Köyümüzde bulunan türbe tarihi bir türbedir. Türbede yatan zata 'Mala Bubê' deniliyor. Bildiğimiz kadarıyla 366 evliya köyümüzde metfundur. Ziyaretimizde sabah gelenler yemek hazırlıklarını yapıyorlar. Öğleye kadar cami hoparlöründe sesli olarak Kürtçe mevlit okunuyor. Namazdan sonra da hazırlanan yemekler bırakılıp hep beraber yenildikten sonra dualar edilip herkes dağılıyor." diye konuştu.
Türbenin tarihi ile ilgili bilgi veren Muhitttin Batmanlı, "1410 yılında dönemin İran Şahı tarafından bazı Kürt şeyh ve âlimlerin ölüm fermanını vermiş. O âlim ve şeyhlerimizde göç etmek zorunda kalmışlar. Göç eden şeyh ve alimlere ait 14 aile buraya geliyorlar. Göç edenler Bubê, Şeyh Saidê Piran dedeleri ve 12 aile başka aile Şahın zulmünden dolayı köyümüze hicret etmişler. 50 yıl öncesine kadar da türbeye ziyaretler daha çoktu. Şimdi ise eskisi gibi ziyaretlerimiz olmuyor. Bu türbede metfun olan Bubê soyunun devamı Kızıltepe, Derik, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ergani ve Van gibi birçok yerde var." ifadelerini kullandı.
Senede bir defa panayır havasında köylerinde bulunan türbede etkinlik düzenlediklerini belirten Şehmus Altsoy, "Eskiden beri yaptığımız etkinlikte hayvanlar kesip yemekler pişiriyoruz. Hazırlanan yemekler hep birlikte yenildikten sonra dualar edip dağılıyoruz. Bu vesileyle tüm akrabalar toplanıp birbirimizi görüp ziyaret etme imkanımız oluyor." dedi.
Köylerinde bulunan türbenin tarihi asırlara dayandığını dile getiren Ali Gergin, yıllardır gelenek olarak her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününü Bubê Türbesi ziyaret edildiğini söyledi.
Ramazan Altsoy, "366 evliya köyümüzde şehit oldukları söyleniliyor. Bu bilgileri kesin bilemiyoruz. Bunlar millet arasında söyleniliyor. Dedelerimizden gelen bir gelenek olan Bubê Türbesi ziyaretlerini devam ediyoruz. Her yerden millet Türbeyi ziyarete geliyor." dedi.
Batman'dan türbe ziyareti için köylerine geldiklerini dile getiren Hatune Altsoy, "Her sene türbeyi ziyarete geliyoruz. Hazırlayacağımız yemek malzemelerimizi getirdik. Maşallah ben hatırladığımdan beri her yıl bu türbe ziyaret ediliyor. Yapılan etkinlikler çok güzeldir katılıda çok oluyor." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.