Zimem Defteri Projesi ile 2 haftada 4 milyon TL'lik borç ödendi
Gaziantep Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu koordinasyonunda, hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen "Zimem Defteri Projesi" ile kentteki bakkal ve tüp gaz bayilerinin veresiye defterleri satın alınarak vatandaşın borçları ödeniyor.
Osmanlı döneminde padişahın görev verdiği kişiler tarafından yoksulların bakkal ve diğer yerlere olan borçlarını kapatma uygulaması olan "Zimem Defteri Projesi" son günlerde Ramazan ayının da manevi etkisiyle Türkiye'nin birçok yerinde uygulanıyor.
Bu kapsamda Gaziantep Valiliği tarafından, Ramazan ayındaki yardımların yerine ulaştırılması, Covid-19 nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya girenlere de destek verilmesi amacıyla Osmanlı döneminde uygulanan "Zimem Defteri Projesi" hayata geçirildi.
Proje kapsamında hayırseverlerden verdiği bağışlarla Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde ekonomik durumu iyi olmayanların yoğunlukta bulunduğu mahallelerdeki, bakkal ve tüp gaz bayilerinin veresiye defterindeki borçlar siliniyor.
Hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen "Zimem Defteri Projesi" ile dün 62 mahalledeki 210 tüp gaz bayisinin veresiye defteri satın alınarak tüm borçlar ödendi.
"Zimem Defteri Projesi devam edecek"
Gaziantep Valisi Davut Gül, proje ile ilgili düzenlediği basın toplantısında hayırseverlerin desteğiyle "Zimem Defteri Projesi" uygulamasının devam edeceğini söyledi.
"Zimem Defteri Projesi" ile toplam 4 milyon TL'lik veresiye defterinin satın alınarak, vatandaşın borçlarının kapatıldığını belirten Vali Gül, borçların Gaziantep'teki hayırseverlerin destekleri ile ödendiğini belirtti.
Bu hafta sonu Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde 62 mahalle ve 210 tüp gaz bayisinin kapısını çalan Vefa Sosyal Destek Grubunun, ticari kullanım harici, vatandaş tarafından veresiye olarak alınan ev tipi ve piknik tüplerinin borçlarını ödediğini ifade eden Gül, proje kapsamında hayırseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını kaydetti.
"62 mahallede bu uygulamayı yapmış olduk"
Bu hafta sonu da projeye devam ettiklerini aktaran Gül, hafta içinde çok sayıda hayırseverin projenin devam etmesi için başvurduğunu belirterek, "Geçen hafta biliyorsunuz zimem defteri ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmayla ilimizde vatandaşlarımızın bakkallara olan borçlarını hayırseverlerin yardımıyla satın almıştık. Hafta içerisinde çok sayıda hayırseverimiz bizlere ulaşarak bunun devam etmesini ve kendilerinden katkı sunmasını talep ettiler. Bu hafta da tüpgaz bayilerinin vatandaştan alacaklarını organize ettik. Bunu yine geçen haftaki gibi Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığı ile yaptık. Öncelikle Şahinbey ve Şehitkamil'de 51 mahallede planlamıştık. Fakat alana çıktığımızda mahalle sayımız arttı. Toplamda 62 mahallede bu uygulamayı yapmış olduk." dedi.
"Bu projemizden toplam 15 bin 500 vatandaşımız yararlandı"
62 mahallede 210 tüp gaz bayisinin alacağını ödediklerini belirten Gül, "Bu alacaklarda ticari alacakları çıkarttık, sadece vatandaşa verdikleri ev tüpleri ve piknik tüplerinin ücretini ödedik. Bu projemizden toplam 15 bin 500 vatandaşımız yararlandı. Gaziantep'teki hayırseverlerimizim desteğiyle 15 bin 500 vatandaşımızın borçlarını ödemiş olduk. Hayırseverlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Borçları bazı hayırseverler kendileri, bazıları da temsilcileri ile birlikte arkadaşlarımıza eşlik ederek, bizatihi borçlarını elden ödediler. Ödemeler yapılırken, video kayıtlara alındı." ifadelerini kullandı.
"Tüpgaz kullananlar genelde ihtiyaç sahibi olduğu için bu bayileri seçtik"
Borçlar ödendikten sonra, her tüpgaz bayisinin kapısına borçların ödendiğine dair bir afiş asıldığını da belirten Gül, "Neden tüp gaz bayilerini seçtik? Takdir edersiniz ki ekonomik durumu iyi olanlar doğalgaz ve benzeri enerjileri kullanıyorlar. Tüpgaz kullananlar, genelde ihtiyaç sahibi kişilerdir. Bunun da amacına hizmet ettiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"171 bin kişiye bin TL para verildi"
Gaziantep'te yapılan yardımların son miktarı ile ilgili de bilgi veren Vali Gül, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının aracılığı ile 171 bin kişiye bin TL para verildi. Toplamda 171 milyon lira para ödemiş oldu. Belediyeler hariç 130 bin aileye gıda paket verdik. Bu paketlerin bazılarının vatandaşlarımız kendileri bizlere teslim etti, bazılarını bizler temin ederek vatandaşlarımıza dağıtmış olduk. Sosyal yardımlaşma vakıflarının kendi finansal kaynaklarıyla 25 bin aileye toplamda 12 milyon lira yardım yapılmış oldu ve yine aynı şekilde ayni yardımlarımız verilmeye devam edecek. Biner TL'lik yardımdan yararlanamayan ama e-devlet üzerinde müracaat eden vatandaşlarımıza da bu biner liralar verilmeye devam edecek." diye konuştu.
Kentteki yardımları Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını belirten Gül, ayni yardımların da devam edeceği bilgisini verdi.
"Zimem Defteri Projesi" uygulamasının kamuoyunda yer bulmasında, basın mensuplarının çok büyük bir emeklerinin olduğunu dile getiren Gül, basın mensuplarına özellikle teşekkür etti.
Projenin amacına ulaştığına dikkat çeken Gül, Gaziantep'te yüzyıllardır devam eden "Zimem Defteri" kültürünün olduğunu aktardı.
"Gaziantep'in en önemli sıkıntısı; sosyal mesafenin muhafaza edilmemesi"
Normalleşmenin kontrollü bir yaşam olduğunun altını da çizen Gül, "Hiçbir şey normalleşmeyecek. Normalleşme dediğimizin 4 ana başlığı var. Sosyal mesafeye dikkat edeceğiz, dışarıya olabildiğince çıkmayacağız, dışarı çıktığımızda mutlaka maskemiz olacak, kişisel hijyene de dikkat edeceğiz. Yani normalleşme dediğimiz arkadaşımızla kol kola girip parkta oturduğumuz, pikniğe gittiğimiz, düğünlerde halay çektiğimiz, AVM'lerde yüzlerce, binlerce kişinin tıklım tıklım gezdiği bir süreç değil. Aşısı bulunana kadar bu hastalıkla ilgili başka şekilde mücadele etme şansımız yok. Şu an Gaziantep'in en önemli sıkıntısı; olabildiğinde sosyal mesafenin muhafaza edilmemesidir." dedi.
"Kural ihlali yapanlara idari para cezası uygulanacak"
Covid-19'a karşı dikkatli olunması ve kurallara uyulması çağrısında bulunan Gül, dün ve bugün sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere idari yaptırım uygulandığını ve kural ihlali yapan 2 bin 74 kişiye toplam 6 milyon 285 bin TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Türkiye'de yapılan idari işlemlerin yüzde 30'unun, Gaziantep'te yapıldığına dikkat çeken Gül, "Ama bu çare değil" diyerek, herkesin kendisini düşünmesi gerektiğini ve virüs tedbirlerinin artık bir kültür olması gerektiğini belirtti.
"Kabalık yerlerde yarın sabah itibariyle maskesiz gezmek yasaklandı"
Gaziantep'te toplu ve sıcak yemek kültürünün yaygın olduğunu belirten Gül, özellikle tarihi çarşılarda ve kalabalık yerlerde sosyal mesafeyi muhafaza etmeden birlikte gezme kültürünün şehirde hastalığın yayılmasını artıran nedenlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
Bununla ilgili özellikle Karagöz Caddesi, Gaziler, İnönü ve benzeri Hoşgör gibi kabalık yerlerde yarın sabah itibariyle maskesiz gezmek yasaklandı. O caddelere kimsenin gitmesini istemiyoruz ama giderlerse de mutlaka maskesi olsun ve sosyal mesafeyi muhafaza etsin. Sosyal mesafe de asgari 2-3 adım birbirimizden uzak olmamız lazım. Sosyal mesafeyi muhafaza etmeden yan yana yürüyenlere idari işlemler yapma durumundayız. Bunu yaparken mutlu olmuyoruz. Keşke bir kişiye ve hiç kimseye ceza yazmazsak. Ama bu şehirde yaşayanların güvenliğini sağlayabilmemiz için idari yaptırımlarla ve alanda olmamızla ilgili bir zaruret var.
"Covid-19'la mücadelede 4 temel unsur: Evden çıkmamak, sosyal mesafeyi korumak, dışarıda maske takmak ve kişisel hijyen"
Türkiye'de vaka sayıları düşerken Gaziantep'te ise artış gösterdiğine dikkat çeken Gül, vatandaşlara zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları uyarısında bulunarak, "Bu mücadelede bizim en önemli silahımız; evden çıkmamak, sosyal mesafeye dikkat etmek, dışarıda maske takmak, kişisel hijyen." dedi.
Şehir merkezindeki vakaların, Organize Sanayi Bölgesindeki vakaların 10 katı olduğunu belirten Gül, Şu ana kadar il genelinde 7 milyon maskenin ücretsiz dağıtıldığını da sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.