611 yıllık Sultan Süleyman Külliye minaresi yeniden inşa ediliyor
Hasankeyf’te bulunan Sultan Süleyman Külliye minaresi taş taş sökülüp yeni yerine taşındıktan sonra yeniden inşa ediliyor.
Batman’ın tarihi ilçesi olan Hasankeyf’teki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında Eyyubiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Külliye minaresi yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları tamamlandıktan sonra yeni yerinde inşa edilerek ziyaretçilerini ağırlayacak.
611 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan minare taş taş sökülerek taşındı. Geçtiğimiz günlerde ise Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı) ve çeşmesi de bütünsel olarak taşınarak Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerlerine yerleştirildi. Tarihi eserleri taşıma çalışmaları kapsamında Er-Rızk Camii Minaresi de aynı yöntemle taşınıyor.
Taşıma işlemleri tamamlanan Sultan Süleyman Külliye kapısı ve çeşmesinden sonra daha önce taşınıp tüm taşları numaralandırılarak geçici depo sahasında muhafaza edilen minare taşları asırlar sonra tekrar inşa edilmeye başlandı. Şimdiye kadar yaklaşık 5 metre yükselen minarenin çalışmaları ise yaklaşık bir buçuk ay içerisinde bitirilmesi tahmin ediliyor.
Sultan Süleyman Külliyesi
Eyyubiler Dönemine ait Sultan Süleyman Külliyesi (1407 yılında) 611 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret (yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumları) ve türbeden oluşan külliyenin doğusunda yer alan türbede 1432’de ölen Sultan Süleyman ile dönemin vezir ve sultan ailesi yatmaktadır.
Sultan Süleyman Camisinin en önemli bölümü, günümüze kadar gelebilmiş olan minaresidir. Avlu giriş kapısının güneyinde bulunan dikdörtgen kaideli minarenin her cephesine Arapça kûfi yazı panoları işlenmiştir. Kaidenin üzerinde yükselen silindirik gövde, dört kuşakla bölümlere ayrılmıştır.
Külliyenin birimlerinden olan camide ise orta mekânı mukarnaslı (İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir.) bir kubbe ile örtülmüştür. Mihrabı, Mardin-Artuklu eserlerini andıracak şekilde çift renkli taş geçmelerle yapılmıştır. Düzgün kesme taştan özenle örülen ve süslenen minare, bitişiğindeki Taçkapı ve bunun güneyindeki çeşme ile birlikte anıtsal bir cephe konumundadır. Çeşme üzerindeki inşa kitabesinde Sultan Süleyman tarafından 1416 tarihinde yapıldığı yazılıdır.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.