Hasankeyf'teki tarihi eserlerin yüzde 15'i taşındı
Hasankeyf antik kentinin yüzde 80'inin sudan etkilenmeyeceğini belirten Batman Valisi Hulusi Şahin, tarihi eserlerin yüzde 15'ini yeni Hasankeyf yerleşkesine taşıdıklarını, kalan yüzde 5'inin de su altında koruma altına alındığını söyledi.
Batman Valisi Hulusi Şahin, Batman'a çalışma ziyaretinde bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya ve yönetim kurulu üyeleriyle yemekte bir araya geldi.
TÜRSAB bölge başkanları ve Batman'daki sektör temsilcilerinin de katıldığı programda bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin, Batman'ın doğa, tarihi ve inanç turizmi açısında çok zengin bir şehir olmasının yanında misafirperver bir şehir olduğunu ifade etti.
Hasankeyf'te yapılan çalışmalarla ilgili konuşan Şahin, Hasankeyf antik kentinin yüzde 80'inin sudan etkilenmeyeceğini belirtti. Şahin, tarihi eserlerin yüzde 15'ini yeni Hasankeyf yerleşkesine taşıdıklarını, kalan yüzde 5'i de su altında koruma altına alındığını söyledi.
Şahin, "Turizmi geliştirebilirsek, Güneydoğu'nun sıcak insanlarını Türkiye ve dünyanın diğer insanlarıyla kavuşturmuş olacağız. Bunun bize getirisi önyargıları kırmak olacak. Bazı negatif duygu ve düşünceleri ortadan kaldırmak turizm ile mümkün. Bizler turizm geliştirdikçe şehirlerimizde istihdamı artırmış olacağız. Katma değeri artıracağız. Bunun yanında yeni dostluklar ve yeni pozitif duygulara da yelken açacağız. Batman ile ilgili hayallerimiz ve planlarımız var. Bu konudaki düşüncelerimizin en önemli kilometre taşlarını da sizler oluşturuyorsunuz." dedi.
"Haziran ayında su tutulmaya başlanacak"
Batman'ın, Hasankeyf antik kentine ev sahipliği yaptığını ifade eden Şahin, "Hasankeyf ilçemizde birçok medeniyetin tarihi dokusuna rastlamak mümkündür. Bu şehrimizin yakınında büyük projelerimizden biri olan Ilısu Barajı gerçekleşti. Ilısu Barajı ile Hasankeyf ilçe merkezi sular altında kalacak. Haziran ayında su tutulmaya başlanacak. Şöyle bir intiba oluştu; 'Hasankeyf sular altında kalıyor.' Bu doğru değil. Çünkü Hasankeyf antik kentinin yüzde 80'i sular altında kalmayacak. Tarihi eserlerin yüzde 15'ini de dünyanın en büyük tarihi eser taşıma operasyonu ile yeni Hasankeyf yerleşkesine taşıdık. Kalan yüzde 5'i de su altında koruma altına alınıyor. Hasankeyf'in yeni görünümü gölün etrafından tarihi eserlerin oluşturduğu müthiş bir ambiyans olacak. Bizim hedefimiz, yeni Hasankeyf'i tanıtabilmek ve turizme kazandırmaktır. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.
"Asıl mağara şehir Hasankeyf'tir"
Konuşmasının devamında Şahin şunları söyledi:
"Geçen hafta sonu Nevşehir'e gittim. Orada gerçekleştirilen mağara otel konseptini yerinden inceleme fırsatını buldum. Oradaki konsept yeni bir turizm anlayışıyla oluşturulmuş. Ama şunu gördüm, asıl mağara şehir Hasankeyf'tir. Bu bölge yakın bir zamana kadar mağarada yaşamın idame edildiği bir bölgedir. Bunu yeniden hayata geçirebiliriz. Bunun yanında Hasankeyf'te su sporlarından, balona kadar aklınıza gelebilecek her türlü faaliyeti yapabiliriz. Bu, bize ve size şunu getirir; destinasyon sunar. Bunun turizm açısında çok önemli bir karşılığı var. Biz bunu sağlayabilirsek hem Hasankeyf'i hem Batman'ı hem de bölgeyi, ciddi bir turizm geliriyle tanıştırmış oluruz. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Eğer bunu başarabilirsek bölgeye çok ciddi katkımız olur. Biz, Batman'ı turizm anlamında kalkındırmak istiyoruz. En büyük paydaşımız da TÜRSAB'tır."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.