Kozluk esnafı iflasın eşiğinde

Kozluk esnafı iflasın eşiğinde

Batman'ın Kozluk ilçesinde resmi kurumların taşınmasıyla mağduriyet yaşadıklarını belirten çarşı esnafı, kepenk kapatmanın eşiğine geldiklerini belirtti.

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçesindeki çarşı merkezinde bulunan resmi kurumlarla ayakta duran çarşı esnafı, hükümet konağı, nüfus müdürlüğü, adliye, maliye ve milli eğitim müdürlüğünün Üçyol mevkiine taşınmasıyla iş yapamaz hale geldi.

Kurumların dağıtılarak yeni Adliye Binası'nda toplanmasına tepki gösteren esnaf, yetkililerin yaşanan mağduriyeti görmezden geldiklerini ve 200'e yakın esnafın sorununu kulak ardı ettiklerini iddia etti.

Esnaf, söz konusu taleplerin karşılanmaması halinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın kapısını çalacaklarını vurguladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kozluk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Esad Tunç, daha önce defalarca yetkililerle görüştüklerini ve kurumlar taşınmadan önce esnafın ciddi anlamda sıkıntı yaşayacağını gerekli mercilere bildirdiklerini ancak olumlu bir netice alamadıklarını söyledi.

İlçedeki bütün kurumların tek bir binada toplatıldığını ve bu doğrultuda yaşanacak mağduriyetlerle ilgili Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Veysi Işık, İlçe Kaymakamı Orhan Aktürk ve milletvekilleriyle görüşmelerine rağmen olumlu bir cevap alamadıklarını dile getiren Tunç, "Bizim onlardan istediğimiz sadece 2-3 kurumun burada kalmasıdır. En azından bu esnafların mağduriyetleri giderilir. Bunu da maalesef bize fazla gördüler. Ondan dolayı çok üzgünüz. Eğer böyle giderse bu esnafların tamamı ya kepenk kapatacaklar ya da başka bir yere gidip bin 500 ya da 2 bin TL kirayla zor bir şekilde geçinecekler." dedi.

"Devletin buna el atmasını istiyoruz"

Kimsenin can çekişen esnafın sesini duymadığını ifade eden Tunç, sözlerini şöyle tamamladı: "Devlet, esnaf kepenk kapatmasın diye KOSGEB veya başka şekilde yardımcı olmaya çalışıyor ama buradaki yaklaşık 200 esnafın tümü kepenk kapatacak duruma geldi. Yetkililerden isteğimiz, bir an evvel buna bir el atmalarıdır. Bu esnafların her birisinin 5-10 çocuğu var. Orada çalışanları vardır. Yani zor durumdadırlar."

"Adil davranılmasını istiyoruz"

Yukarı Kozluk esnafının resmi kurumların vesilesiyle ayakta durduğunu, sorun ve sıkıntısının kurumlar giderse daha da büyüyeceğini söyleyen Mustafa Tufan adlı esnaf, "Esnafların iş yerlerini kapatma derecesine geleceğini defalarca dillendirdik. Ne yazık ki başvurmuş olduğumuz resmi kurumların hiçbirinden olumlu bir adım görmedik. Bilakis, taşınacağı söylenen kurumların dışında hesapta olmayan ve bize dillendirilmeyen diğer kurumları da taşıdılar. Kozluk esnafını rahatlatacak, esnafın mağduriyetini giderecek projeler üretme yerine var olan sorunu biraz daha derinleştirdiler." ifadelerini kullandı.

Esnafla birlikte binlerce insanın mağduriyetinin görülmesini istediklerini belirten Tufan, "Adaletle davranılacağını söyleyenlerin şunu da dikkate almalarını istiyoruz. Yukarı Kozluk'ta kalan 3-4 resmi kurumun dışında Üçyol'da şu anda 20'nin üzerinde resmi kurum var. Yani biz bugün adaleti soruyoruz, sorguluyoruz. Eğer gerçekten adalet, eşit dağılımsa ve esnafların mağduriyeti dikkate alınacaksa buna paralel yukarıda da bazı gelişmelerin ve çalışmaların olmasını istiyoruz. Hizmetlerin adil bir şekilde dağılımını istiyoruz. Bütün esnafların yetkililerden talebi budur. Bu talebe duyarsız kalınmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"İşsizlik had safhada"

Kurumların taşınmasıyla işlerinin çok kötüye gittiğine ve daha önce yaptıkları işin çeyreğini dahi yapamadıklarına değinen Selami Baltaş, şunları söyledi: "Yukarıdaki esnaflar olarak bizim şu anki iş durumumuz çok kötüye gidiyor. Kaymakamımız, oda başkanımıza söylediği sözü daha yerine getirmemiş. Daha önce yaptığımız işin çeyreğini dahi yapmıyoruz. Zaten çarşıda kimse yok. Çarşımız şu an bomboş. Kaymakamlık gittiğinden beri burada sinek avlıyoruz, o dereceye gelmiş. Normal vatandaş gidip gelmiyor. Burada 2-3 kamu kurumu da olsa hem esnaflar için hem normal halk için daha iyi olur. Yani şu an işsizlik had safhadadır. Yukarı Kozluk şu an ölüdür. Gereken neyse yetkililerin buna bir el atıp bu esnaflara bir çare bulmasını istiyoruz."

"Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi"

Kendilerine sahip çıkan ve dertlerini dinleyen hiç kimsenin olmadığını savunan Ali Yıldırım, "Şu anda çok mağdur durumdayız. Çeklerimizi, senetlerimizi ödemek zorundayız ancak ödeyemiyoruz. Kozluk'ta şu anda işler çok durgun. Bize sahip çıkan, derdimizi dinleyen yok. Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Şu anda zor durumdayız, neredeyse dükkânı kapatma durumundayız." dedi.

"Boş bırakılan kurumlar madde bağımlılarına terk ediliyor"

Boşaltılan kurumların metruk hale geldiğini ve buraların madde bağımlılarına terk edildiğini ileri süren Yıldırım, "Kozluk'ta boşalan yerlerin komple tadilat ve tamirden geçirilmeleri lazım. Tinerci, esrarcı olsun oralara gidecekler. İlçe Milli Eğitim binası yıllarca orada, hiçbir şeyi yok. Yazık, devletin yaptığı masrafa yazık. Adliye Binası orada bağımlıların binası olacak." ifadelerini kullandı. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.