Kozluk esnafı kan ağlıyor
Batman’ın Kozluk ilçesinde, çevre köylerden gelen hastaların alışverişiyle ayakta duran Kozluk esnafı, merkezdeki Devlet Hastanesinin ilçenin dışına taşınmasıyla iş yapamaz hale geldi.
Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçe esnafı, merkezde bulunan devlet hastanesinin ilçe dışına taşınmasından dolayı neredeyse iş yapamaz hale geldi. Kozluk Devlet Hastanesinin merkezden ilçe dışına taşınmasıyla birlikte adeta işleri durma noktasına gelen esnafı, diğer kamu kurumlarının da taşınması korkusu sardı.
Hastanenin ilçe dışına taşınmasının ardından şu anda çarşı merkezinde bulunan hükümet konağının, belediyenin ve Ziraat Bankası’nın da ilçe dışına taşınacağı kararı olduğunu belirten esnaf, bunların taşınmasıyla kepenk indirmek zorunda kalacaklarını ifade etti.
Yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlatan ilçe esnafı, yaklaşık yüzlerce esnafın mağdur olmaması için yetkililere çağrıda bulundu.
“Hastanenin taşınmasıyla işlerimiz düştü”
Kozluk’ta yaklaşık 50 yıldır giyim üzerine esnaflık yapan Eşref Can, daha önce hastane sayesinde merkezdeki hareketlilikle işlerinin iyi olduğunu ama hastanenin taşınmasıyla birlikte işlerinin çok düştüğünü belirterek, “İşlerimiz çok iyi değil. Hastanenin buradan taşınmasının ardından işlerimiz düştü. Hükümet konağının, belediyenin ve Ziraat Bankası’nın da ilçe dışına taşınacağı söyleniyor. Eğer ki bunlarda buradan giderse, merkezdeki canlılık biter, iş yapamaz hale geliriz. Bu yüzden tüm esnaflar, kepenk kapatmak zorunda kalacaklar. Hastane buradayken vatandaşlar merkeze gelirdi ve bundan dolayı işlerimiz iyiydi. Şu anda iş yapamaz hale geldik. Bu yüzden çok mağduruz. Hastaneyi taşıdılar, fakat hükümet konağının buradan taşınmasını istemiyoruz.” dedi.
Çarşı merkezinde sebze ve meyve satarak ailesinin geçimini sağlayan Mehmet Raci Çetinkaya, hastanenin taşınması yüzünden iş yapamadıkları ifade ederek dert yandı.
“Siftah yapmayan esnaf var”
Daha önce ilçenin en hareketli yerinin, hastanenin taşınmasıyla çok sakin bir hal aldığını söyleyen Çetinkaya, “Hastanenin buradan taşınmasıyla esnaf iş yapamıyor. Çarşı merkezindeki hareketlilik durma noktasına gelmiş durumda. Bunun sebebi de, burada bulunan tüm kurumların merkez dışına taşınmasıdır. Bir hükümet konağı kalmış, onunda ihalesi verilmiş, o da buradan gidecek. O yüzden burası köye dönmüş. Sabahtan akşama kadar siftah yapmayan esnaf var. Bizler buradaki kurumların taşınmasını istemiyoruz. Şu anda yevmiyemi dahi çıkaramıyorum. Daha önce işlerimiz iyiydi. Şu anda iş kalmadı.” ifadelerini kullandı.
“Borçlarımızı ödeyemez hale geldik”
Çarşı merkezinde fırıncılık yapan Diyaeddin Aşkın ise birilerinin rant sağlamak için merkezde bulunan hastanenin ilçe dışına taşınmasını sağladığını dile getirdi.
Hastanenin taşınmasıyla iş yapamaz hale geldiklerini ancak diğer kamu kurumlarının kapatılmasıyla kepenk indirmek zorunda kalacaklarını belirten Aşkın, şöyle konuştu: “Hastane buradayken, Kozluk’un en işlek sokaklarından bir tanesi burasıydı. Fakat bazı siyasilerin arazileri merkez dışında olduğu için kamu kurumlarını merkez dışına taşıyorlar. Bu yüzden biz esnaf olarak iş yapamaz hale gelerek, çok mağdur olduk. Kendi borçlarımızı dahi ödeyemez hale geldik. Hükümet konağı da buradan taşınacak. Bunun için yetkililerin buna muhakkak önlem almaları gerekir. Merkezin aşağısına da hizmet yapılsın ama burası da unutulmamalıdır. Bütün kamu kurumların merkez dışına taşınması bir haksızlıktır.”
“Diğer kamu kurumlarının taşınmasını istemiyoruz”
Merkezde kalan diğer kamu kurumlarının taşınması halinde kepenk indirmek zorunda kalacaklarını ve işsizler kervanına katılacaklarını vurgulayan bir diğer esnaf İdris Arı da, yetkililere çağrıda bulunarak, “Buradan hastane taşındı. Hükümet konağı da gidecek, belediyenin de, Ziraat Bankası’nın da taşınacağı söyleniyor. Böyle olması takdirde buradaki esnaf kepenk indirecek. Esnafın bir kısmı kepenk indirdiler ve eğer bu olursa bizler de kepenk indirmek zorunda kalacağız. Bu yüzden işsizler kervanına katılacağız. Bütün yatırımları merkez dışına taşıyorlar, burada bir şey bırakmadılar. Bu yüzden burası köy konumuna gelmiş. Bizler ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yatırımlar merkez dışına yapıldığı için herkes oraya gitmek zorunda kalıyor. O yüzden burası durma noktasına gelmiş. Bizler burada kalan diğer kamu kurumlarının taşınmasını istemiyoruz.” açıklamasında bulundu.
“Hastanenin taşınmasıyla yaklaşık 300 esnaf mağdur oldu”
Telefon işiyle uğraşan esnaftan Fesih Atlığ ise şunları söyledi: “Bizler resmi kurumların aşağıya taşınmasını istemiyoruz. Hastanenin taşınmasıyla işlerimiz çok düştü. Eğer ki mülkiyet benim olmamış olsaydı, çoktan kepenk indirmiştim. Hükümet konağının temeli atılmış, o da buradan gidiyor. Resmi kurumlar buradan gittiği takdirde çarşı merkezi hayalet şehrine döner. Hastanenin taşınmasıyla yaklaşık 300 esnaf mağdur oldu. Hastaneyi, sırf bazı araziler prim yapsın diye buradan taşıdılar. Tek isteğimiz, resmi kurumların buradan gitmemesidir.” (M.Fatih Akgül/M.Said Aksoy - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.