Kurban satıcıları: Kurbanlıkların fiyatı yükselmedi girdi maliyetleri yükseldi
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle canlı hayvan pazarında satışa sunulan kurbanlıklar alıcılarını beklerken kurban satıcıları kurbanlıkların pahalı olmadığını girdi maliyetleri yüksek olduğu için pahalı gözüktüğü belirtiyorlar.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdikleri kurbanlıkları, kurban satış noktalarında müşterileriyle buluşturan hayvan yetiştiricilerinin umutlu bekleyişi sürüyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bursa’da vatandaşlar kurbanlık alma telaşı yaşıyor. Şehrin belirli noktalarında belediyeler tarafından belirlenen noktalara kurulan büyük- küçükbaş hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bütçelerine daha uygun kurbanlık bulabilmek için fiyat araştırması yapıyor.
Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki İsabey Kurban pazarında kurbanlık satış noktalarında hareketlilik başlarken kurbanlık alacak vatandaşlar, fiyatların yüksekliğinden, hayvan yetiştiricileri de girdi maliyetleri nedeniyle fiyatın artmasından yakınıyor.
Hayvan yetiştiricileri, malın pahalı olmadığını girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kurban fiyatlarının pahalı gibi gözüktüğünü belirttiler. Kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların çok yüksek olmasından yakındı.
“Yaptığımız masraflar yüksek olduğu için kurban alıcılarına da biraz yüksek geliyor"
Kurbanlık hayvan satıcısı Fikret Temel
Yıl boyu beslediği büyükbaş hayvanlarını satabilmek için Erzurum’dan Bursa’ya geldiğini belirten Fikret Temel, “Erzurum’dan hayvan satmaya geldik. Bakalım Rabbim neler nasip eder. İnşallah umduğumuzu bulacağız. İnsanların alım gücü olmadığı için biraz zorlanıyoruz. Talebimiz milletin alım gücünün yüksek tutulmasıdır. Yaptığımız masraflar yüksek olduğu için kurban alıcılarına da biraz yüksek geliyor. Yetkililerin desteklemesi halinde üretimimiz daha iyi olacaktır. Aldığımız yemin torbası 340 TL, bir çuval arpa 400 TL, bir ton saman iki bin 500 TL olmuş. Hangisinin altında kalkacağız bizler. Yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.
“Kurbanlıkların fiyatı yükselmedi maliyetler yükseldi”
Kurbanlık hayvan satıcısı Erol Altmışkara
Beslediği hayvanlarını satabilmek için Kars’tan Bursa’ya geldiğini belirten Erol Altmışkara, “Kurbanlık hayvan satmak için Kars’tan geldim. Talebimiz mazot yem, fiyatlarının düşmesidir. Girdi maliyetler düştüğü anda fiyatlar da düşer. Vatandaşlar da kurban alabilir. Böyle olduğunda alıcı da satıcı da memnun kalır. Kurbanlıkların fiyatı yükselmedi maliyetler yükseldi. Yem mazot, arpa, saman gibi maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Maliyetler düşmedikçe hiçbir şey değişmez.” şeklinde konuştu.
“Öncelikle yükselen yakıt fiyatlarına çözüm bulunması gerekiyor”
Kurbanlık hayvan satıcısı Özgür Özdemir
Bin 500 km Muş’tan kat ederek Bursa’ya geldiklerini dile getiren Özgür Özdemir, “Geçen sene 8 bin TL’ye kiraladığımız ahırı bu sene 20 bin TL yapmışlar. Geçen sene 8 bin TL’ye tır kiralıyorduk. Bu sene 25 bin TL olmuş. Müşterilerle konuşmaya korkuyoruz. Öncelikle yükselen yakıt fiyatlarına çözüm bulunması gerekiyor. Her şeyin başı yakıt, yakıtı buldukları zaman her şey hal olur.” diye konuştu.
“Kurban pahalı değil maliyet yüksektir”
Kurbanlık hayvan satıcısı Bahri Yıldırım
Muş Bulanıktan kurbanlık hayvanları Bursa’ya getirdiklerini belirten Bahri Yıldırım, “Milletin ekonomisi iyi olmadığı için herkes alamıyor. Geçen sene kiraya 16 bin TL veriyorduk bu sene 38 bin TL’ye çıkartmışlar. Geçen yıl 10 bin TL nakliye parası verirken, bu yıl 35-40 bin TL nakliye parası verdik. Yem 150 TL’den 400 TL oldu. Bu maliyetler yüksek olduğu için kurbanlıklar pahalı oluyor. Kurban pahalı değil maliyet yüksektir. Bir ton hayvanımızı 55 bin TL’ye satıyoruz.” diye belirtti.
“Kurban ibadetinden vazgeçme gibi bir lüksümüz yoktur”
Cenab-ı Mevla’nın yılda bir verdiği kurban vazifesini yerine getirmek için kurban pazarına geldiğini belirten Ömer Bey, “Nasipse kurban aldım. Allah hakkımızda hayırlı uğurlu etsin. Kurban ibadetinden vazgeçme gibi bir lüksümüz yoktur. Müslüman kimliğiyle Müslüman topraklarında dünyaya gelmiş olduğumuz için Allah’a şükrediyoruz. Müslüman kimliğiyle bu topraklarda dünyaya gelmiş isek önce lüksten keseceğiz. Allah’ın yılda bir emrettiği ayette dediği gibi; ‘sizlerin kestiğiniz hayvanın ne eti ne kanı bana ulaşıyor.’ Sadece takva, biz de yılda bir olan o takva borcumuzu Allah’ın izniyle gerçekleştireceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.