Uganda’da öğrenciler ağaç altında eğitim görüyor
Afrika’nın en yoksul ülkelerinden olan, çocukların açlık, susuzluk ve elverişsiz yaşam şartlarından dolayı çeşitli hastalıklara yakalandığı Uganda’da öğrenciler imkansızlıklardan dolayı ağaç altında eğitim görüyor.
Teknolojinin geliştiği günümüzde sömürgeci devletlerin Müslüman Afrika halklarını eğitim yolunda çok geri bıraktığından dolayı Uganda başta olmak üzere Afrika’nın birçok ülkesinde çocuklar, yüzyıllar öncesinin eğitim modeliyle okuma yazma öğreniyor.
Afrika ülkelerinden olan "Yetimler ülkesi" olarak nitelendirilen Uganda'da yaşayan çocuklar, çok zor şartlar altında eğitim alıyor. 21’inci yüzyılda okulları olmadığı için büyükleri tarafından tahta parçalar ile kurulan derme-çatma kulübelerde, tahtaları ve sıraları parçalanmış yıkık binalarda, üzeri çadır ile kapatılan açık alanlarda ve ağaç altlarında okuma yazma öğrenmeye çalışan Ugandalı çocukların, bu durumu yürek burkuyor.
Çok zor şartlar altında akademik ve dini eğitim almaya çalışan Ugandalı çocuklar, çeşitli imkânsızlıklar ile mücadele ediyor. Yokluk içinde defter, kalem, silgi, kitap ve Kur'an-ı Kerim olmadan eğitim almaya çalışan Ugandalı çocuklar, öğretmenleri ve Kur'an eğitmenleri tarafından tahtaya yazılan yazıları ve ayetleri ezberleyerek eğitimlerini sürdürüyor.
Sömürgeci ve emperyalist devletlerin bütün çabalarına rağmen eğitim öğretime özellikle de medrese eğitimine büyük bir önem veren Ugandalı çocuklar, defter ve kalemleri olmadığından dolayı sadece öğretmenlerinin tahtaya yazdıkları ile okuma yazma öğrenebiliyor.
Uganda'nın başkent Kampala şehrine 350 kilometre uzaklıkta bulunan ve Müslümanların yoğunlukta olduğu Bukomankola Parish bölgesinde okul olmadığı için öğrenciler kimi bölgelerde ağaç altında kimi bölgelerde de tahta parçaları ile derme-çatma kurulan kulübelerde eğitim görüyor.
Bölge halkının kendi imkanları ile kurduğu ve çok elverişsiz şartlarda hizmet verilen okullarda okuma yazma ve din eğitimi gören öğrenciler, bütün imkansızlıklara rağmen büyük bir azimle eğitimlerini sürdürüyor.
Tahta parçaları ile derme çatma kurulan penceresiz ve kapısız Qubaİslami İlkokulu’nda ve çoğunluğu yetim olan 350 çocuktan kimileri ağaç altında kimi neredeyse tamamen parçalanmış sıralarda ya da ayakta eğitim almak zorunda kalıyorlar. Defterleri ve kalemleri başta olmak üzere eğitim adına hiçbir şeyleri olmayan öğrenciler, sadece parçalanmış yazı tahtası aracılığıyla okuma yazmayı öğreniyorlar.
Eğitim imkânlarının ve koşullarının yetersiz olduğu okulda tüm zor şartlara ve imkânsızlıklara rağmen öğrencilerin eğitime verdikleri önem ise görenleri imrendiriyor. Öğrenciler akademik eğitimle birlikte İslam dinini ve Kur'an-ı Kerim'i yokluk içinde öğrenmeye çalışması büyük takdir topluyor.
Qubaİslami İlkokulu Müdürü Müderris Abdurrahman Kiyola, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, Uganda’nın birçok bölgesinde olduğu gibi kendi bölgelerinde de eğitim şartlarının son derece yetersiz olduğunu söyledi.
Öğrencilerin eğitim görecekleri bir okul binalarının bile olmadığını ve öğrencilerin defter, kitap, kalem ve Kur’an-ı Kerim ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Kiyola, kulübelerde geçici olarak eğitim verdiklerini ve kalıcı binalar için Türkiye halkı başta olmak üzere bütün Müslümanların yardımlarına ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.
Zor şartlar ve imkansızlıklara rağmen eğitimi önemsediklerini belirten Kiyola, öğrencilere dil ve dini eğitim verdiklerini, bu kapsamda temel dini bilgiler olarak çocukların Kur'an-ı Kerim, fıkıh, siyer ve hadis-i şerif eğitimi aldığını ifade etti.
“Yardıma ihtiyacımız var”
Ciddi manada ihtiyaçlarının olduğunu belirten Kiyola, “Okulumuzda çok ciddi eksikliklerimiz var. Fakat ilk olarak bu okulda yaklaşık 350 öğrencimiz var. Bunların arasında yetim olan öğrencilerimizde var ve bu yüzden problemlerimiz var. Okul binamız, camimiz ve okulun olduğu bu alanda hiç suyumuz yok. Müslüman’ız ve suya ihtiyacımız var. Ayrıca, yetimlerimiz olduğu için maddi yönden sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda yardıma ihtiyacımız var.” dedi.
“Barakalarda geçici olarak eğitim veriyoruz”
Öğrencilerinin hayırseverlerden yardım beklediğini belirten Kiyola, “Kitaplar konusunda sıkıntımız var. Özellikle Arapça kitaplar konusunda sıkıntımız var. Yine öğretmenlerin maaşlarını ödeme konusunda zorluk çekiyoruz. Çünkü çok sayıda yetim öğrencimiz var. Parasızlık söz konusu ve ulaşım konusunda problemlerimiz var, bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Test kitaplarımız yok, öğrencilerimizin bu kitaplara ihtiyacı var. Ciddi desteğe ihtiyacımız var, sizden gelecek yardıma ihtiyacımız var. Bina ihtiyacımız var. Barakalarda geçici olarak eğitim veriyoruz. Kalıcı binalar için yardımınıza ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.